OBVEŠČANJE O BOLEZNIH IN SUMU OKUŽBE S COVID-19

Spoštovani starši,

v zadnjem času prejemamo veliko klicev ter elektronske pošte, kjer nas sprašujete, kako ravnati, ko otroka boli grlo, malo pokašljuje, mu je slabo, ga boli glava, se ga loteva prehlad … Razumem, da če ne bi bilo nevarnosti, ki so povezane s COVID, vseh teh vprašanj ne bi bilo, a vam žal mi ne moremo odgovoriti.

Naša navodila so jasna, v šolo lahko prihajajo samo zdravi otroci. Mi pa žal ne moremo presojati, kako zdrav je otrok. Predlagamo, da se v sedanjih razmerah posvetujete z otrokovim zdravnikom, ki bo presodil, kakšno je otrokovo stanje in vam svetoval, kako ravnati. V šoli se zelo zavedamo, da bo glede na trenutna izhodišča NIJZ veliko več otrok odsotnih od pouka, kot bi bilo to v običajnih razmerah, a žal ne moremo, ne smemo in ne želimo posegati v zdravstveno stroko.

Hvaležni smo vsem staršem, ki nas obvestite, da se je pri učencu pojavil sum na okužbo s covid-19 in da je bil napoten na testiranje. Še bolj smo veseli, ko nam sporočite, da je bil izvid negativen. Zelo nam bo dragoceno, če nas boste obvestili tudi o morebitni okužbi drugega družinskega člana (učenčevi sorojenci, ki ne obiskujejo šole, starši oz. ožji družinski člani).

Predviden protokol obveščanja je takšen, da nas v primeru okužbe učenca takoj pokličete, da lahko na šoli ukrepamo po protokolih podanih s strani NIJZ. O podanih ukrepih vas bomo obvestili, prav tako tudi o nadaljnji izvedbi pouka.

Mnogi nas tudi sprašujete, če je smiselno peljati otroka na testiranje. Glede na obvestila staršev ugotavljamo, da je tukaj praksa različna. Nekateri zdravniki hitro napotijo otroka na testiranje glede na njegovo zdravstveno stanje, drugi tega ne odredijo; eni nam sporočate, da imate testiranje sorazmerno hitro, drugi ste po svoje razočarani, ker ste napoteni na testiranje po treh/štirih dneh. Predvidevamo, da je to odvisno od zdravstvenega stanja otroka oz. od simptomov.

Vsekakor je dejstvo, da je virus med nami, vse okrog nas, da so okužbe mogoče. Na vse načine se trudimo, da bi lahko izvajali pedagoški proces čim manj moteče in v korist učencev. Zato poskušamo tudi pri obveščanju staršev ravnati trezno, premišljeno in v skladu s smernicami NIJZ ter MIZŠ.

Ostanite zdravi!
Aleksandra Pobega, ravnateljica

(Skupno 114 obiskov, današnjih obiskov 1)