Situacija v kateri smo se znašli zaradi epidemije koronavirusa je negotova za vse. Tudi starši se soočate z lastnimi strahovi. Ker ste starši otrokom zgled, se lahko pretiran strah prenese na otroka. Zato morate starši sebe pomiriti in skrbeti za lastno čustveno higieno. Kar pomeni, da zaustavite panične misli, poročila gledate sami, brez otrok in čas tega omejite. Ker je večina otrok že slišala za koronavirus, se o tem z njim pogovarjajte. Informacije o tem prilagodite njegovi starosti. Nikakor ne sporočajte črnih scenarijev, ki bi se lahko zgodili. Otroku dajte občutek varnosti in kontrole. Sporočite mu, da zdravstvene in druge strokovne službe delajo vse kar je v njihovi moči, da zaščitijo in ohranijo njihovo zdravje. Hkrati pa ga spomnite, kaj lahko sam naredi za zaščito (ostane doma, se ne igra s svojimi vrstniki, si redno umiva roke).

Za zmanjšanje negotovosti in strahu je zelo pomembno, da imate dnevno rutino. Npr. zjutraj opravi otrok šolske obveznosti z vmesnimi odmori, nato sledi kosilo, igra na prostem (na vrtu, balkonu ali terasi), zabavno druženje s starši ali sorojenci (družabne igre, ustvarjanje), klepet po telefonu ali družabnih omrežjih s sošolci, prijatelji in starimi starši.

V primeru večjih čustvenih stisk vaših otrok zaradi strahu pred epidemijo se lahko vsak delovni dan obrnete na pomoč šolske svetovalne delavke Jasmine Peternelj preko elektronskega naslova.

Dragi starši,

ostanite pozitivni. Zavedajte se, da je trenutna situacija le začasna in da bo enkrat minila.

Lep pozdrav,

Jasmina Peternelj, šolska svetovalna delavka

(Skupno 93 obiskov, današnjih obiskov 1)