Skoči na glavno vsebino

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je eden izmed osrednjih dogodkov dneva slovenske hrane, ki smo ga  obeležili v petek, 16. novembra 2018. Poleg tradicionalnega slovenskega zajtrka smo današnji dan obogatili z različnimi spremljevalnimi dejavnostmi. Pri obeleževanju letošnjega dneva slovenske hrane smo želeli posebej podariti pomen tal in njihovo vlogo pri pridelovanju kakovostne hrane.

Ob prihodu v učilnico so  nas pričakale mizice s  pogrinjki.  Po zajtrku smo se pogovorili o pomenu vsakodnevnega zajtrka, o  pomenu obeležitve tega dne ter spoznali  nekaj podrobnosti  iz  življenja čebel.

Dan smo ob nadaljevali kot mali kuharski mojstri.  Olupili smo sadje in ugotavljali,  kaj se skriva v notranjosti posameznih sadežev. Sadje smo narezali na manjše koščke in ugibali, kako jed bomo pripravili.  Najprej smo naredili sadna nabodala,  iz preostanka narezanega sadja  pa smo si naredili sadni napitek.   Vse smo kulturno pojedli in za seboj  tudi vse počistili in pospravili.

Dan smo zaključili za šolo, kjer smo mogli rešiti kar težko nalogo. Vsak je moral poiskati ustrezen kamenček in podlago, da si je lahko strl orehe, mandlje in lešnike.  Žal je bil ta del dneva nekoliko prekratek, saj nas je šolski zvonec že  klical h kosilu.

 

Mentorica Zdrave šole

Suzana Bizjak Šenekar

foto utrinki

(Skupno 22 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost